Asparges

På Hvasser i Tjøme kommune dyrker vi asparges til konsum. De flotte grønne stilkene kommer opp av jorden i mai, og da høster vi dem for hånd. Asparges fra Hvasser er et velkjent tilbehør på gode restauranter, og i sesong kan du også kjøpe Brødrene Frebergs asparges fra Hvasser på utvalgte matbutikker. Ønsker du asparges fra Hvasser i din butikk eller restaurant kan du sende oss en forespørsel.

Blomkål

Blomkålen dyrkes hovedsaklig på Toten. Her vokser den litt saktere enn i Vestfold, og får en fast og fin struktur. Blomkålen høstes for hånd i august, og fraktes fra jordet rett på kjølelageret på Hveem Forsøksgård hvor Anstein bor. Deretter kjører vi den i termoskap til fabrikker som dypfryser blomkålen umiddelbart. Du finner den nok i frysedisken der du handler dagligvarer.

Gulrot

Ulike sorter gulrot brukes til ulike typer fryseposer. I 2015-sesongen dyrker vi skive-gulrot, altså de som skal bli til skivede gulrotbiter i fryseposene. Det er også mulig å lage såkalte kvarterte biter (selskapsblandinger) eller terninger (lapskausblandinger) av gulrøttene våre. Gulrøttene høstes på jordet, fraktes til fabrikk, og dypfryses innen 24 timer. Slik bevarer gulrøttene den gode smaken og de viktige næringsstoffene. Se for eksempel etter ferskdampede gulrøtter fra Vestfold i frysedisken på butikken hvor du handler dagligvarer.

Hodekål

Vi høster også hodekålen for hånd, og denne leveres også til fabrikk for dypfrysing.

Hvete

For å få en god grønnsaksproduksjon trenger man vekstskifte. Det vil si at grønnsakene ikke kan dyrkes på de samme jordene år etter år, men skifter areal hvert sesong. Slik minimerer vi sjansene for insektsangrep og sykdommer på plantene, og jorda holder seg næringsrik og frisk. Vi dyrker korn på jordene i periodene hvor jordene skal ha «fri» fra grønnsaksproduksjon. Det beste kornet blir såkorn.

Pastinakk

Pastinakk er en gammel grønnsak som har fått sin renessanse de senere årene. Den ligner på en hvit gulrot, har et enormt bladverk, og smaker som en blanding av persillerot og sellerirot. Pastinakken brukes ofte i retter som lapskaus og supper, og smaker fantastisk som puré til middagen.

Rosenkål

Rosenkålen er en flott grønnsak, og den siste vi høster inn før vinteren kommer. Rosenkålen tåler litt frost, så det er ingen fare. Det er viktig at rosenkålen som kommer i fryseposene har en jevn størrelse som passer med koketiden som er trykket på posen. Derfor har vi et sorteringsmaskin i låven hvor rosenkålen sorteres etter størrelse. De som er passe store leveres til dypfrysindustrien.

Sellerirot

Selleriroten vokser seg stor og fin gjennom den lange sommeren i Vestfold. Den har et enormt rotsystem som må renses av før rota leveres til dypfrysindustrien. Selleriroten høstes maskinelt, og tømmes deretter i et renseverk som fjerner jord og smårøtter. Deretter fraktes den til fabrikken og havner i pakker som for eksempel lapskausblandinger.

Ønsker du å kjøpe grønnsaker av oss kan du sende oss en forespørsel.