Årets aspargessesong er i gang!

Asparges fra HvasserNorsk asparges får hvert år mye skryt av landets gourmetkokker. Dette skyldes ikke bare at den kortreiste aspargesen er sprøere og grønnere, men også at den smaker mer av nøtter og gress, og mindre av metall, enn sine utenlandske slektninger.

Stjernekokker velger norsk asparges (ekstern lenke)

På øya Hvasser i Tjøme kommune, helt ytterst i Oslofjorden, dyrker vi vår asparges. Jordsmonnet her er spesielt sandholdig, noe som gir perfekte forhold for aspargesen.

Se flotte bilder fra idylliske Hvasser (ekstern lenke)

Fra mai til sankthans er det sesong for asparges, og Brødrene Frebergs Asparges fra Hvasser vil være tilgjengelig i utvalgte butikker og restauranter i den tiden. Spør etter den i butikken din dersom du ikke kan finne den, så kan de bestille den inn for deg. 

Aspargesen er en delikat grønnsak, som ikke kan høstes før tre år etter at den er sådd. Deretter kan man imidlertid høste i årevis av den samme planten. Den utvikler et stort rotsystem, og de grønne skuddene dukker derfor opp litt her og der på jordet.

Høsting av norsk aspargesAspargesen høstes varsomt for hånd. Med en skarp kniv skjæres stilkene av og plasseres umiddelbart inn i kjølebilen på jordet. Når bilen er fullastet kjøres aspargesen til Øvre Stangeby Gård på Nøtterøy. Her vasker og pakker vi aspargesen selv før Bama leverer den til salgsstedene. På denne måten har vi god kontroll på kvalitetsvarene vi er så stolte av.

Vi anbefaler alle å spise norske sesongvarer. Og det er et sikkert vårtegn når buntene med Brødrene Frebergs Asparges fra Hvasser kommer i butikkhyllene.

Slik oppbevarer og tilbereder du asparges (ekstern lenke)